Mario Harpina

- Delikatessen aus Kroatien -

"U Beču prolazi samo najbolje iz Hrvatske, a Zdravo za gotovo rajčice su točno to!"

 

Ribafish

- urednik portala Gastro.hr -

"Nakon oduševljenja okusom rajčica iz mladosti, raspitao sam se za sastojke fantastične hrane na par mjesta u gradu, a odgovor je uvijek bio isti - Pomama za pomama."

Snježana i Danijel

- Zero waste trgovina Špeceraj -

"Tko jednom kupi Zdravo za gotovo rajčice, kupuje ih stalno!"

Stručnjaci za rajčicu, doktori za paradajz, meštri o' poma!


Zdravo Za Gotovo je brend tvrtke Majuka koja se bavi proizvodnjom i preradom rajčica u gotove proizvode (juha, sok, šalša) i namirnica za gurmansko kuhanje (pulpa, konšerva i umak za pizzu). Proizvodi sadrže najzrelije ljetne rajčice, a ne sadrže konzervanse, boje niti E brojeve. Brend se tržišno pozicionira nasuprot velike industrije beskompromisno inzistirajući na kvaliteti i okusu proizvoda ovog, u svijetu najomiljenijeg, povrća.

U osnovi filozofije tvrtke su stare sorte superiornog okusa i prekrasne crvene boje koje se prerađuju po najmodernijim standardima kako bi se sačuvao okus, boja i nutritivne vrijednosti. Gotovi proizvode se pakiraju u (za rajčicu) najprihvatljiviju - staklenu ambalažu.

Razlika između okusa i svojstava ovih i industrijskih proizvoda nastaje u predproizvodnim fazama; uzgoju rajčice i u načinu njena branja. Zdravo za gotovo pri uzgoju primjenjuje principe integrirane proizvodnje s korištenjem ekoloških zaštitnih sredstava, a industrijska zaštitna sredstava se koriste samo u slučaju ekstremno nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ipak, sva zaštitna sredstva su najstrože zabranjena u vrijeme karence tj. kad se plod formira i sazrijeva.

Kako bi iz tih zrelih ljetnih plodova dobili vrhunsku sirovinu branje se obavlja ručno, što se u potpunosti kosi s današnjom praksom velikih kompanija. One si, s količinama koje se mjere u stotinama tisućama tona i željom za maksimiziranje profita, takvo što ne mogu priuštiti. Svoje nasade beru kombajnima za što im najviše odgovaraju tvrđe i otpornije rajčice tj. samo dijelom dozrele. Ovdje leži odgovor na pitanje zašto je ljetna rajčica iz vrta „slatka“, a industrijske prerađevine rajčice imaju kiseli, pa čak i gorki okus.

Usporedbu je najlakše napraviti promatrajući proizvodnju vina jer je teško je i zamisliti da vinar radi smanjenja troškova bere kiselo, nezrelo grožđe. Osnova proizvodnje vina zahtjeva udio šećera u grožđu, i o njemu najviše ovisi kvaliteta gotovog proizvoda. Isto ili slično vrijedi i za rajčicu. Industrija nedovoljno kvalitetnu sirovinu tako mora dorađivati kako bi boja i okus što više podsjećali na prirodnu rajčicu, ali bez optimalnih prirodnih šećera u plodu, kakve ima zrela rajčica koje je dozrjela na suncu, ne može biti ni kvalitetnih prerađevina.